Ainekset
Tartelettitaikina
1½ dl Dansukker Tomusokeria
4 dl erikoisvehnäjauhoja (josta ½ dl voi olla mantelijauhetta)
150 g voita tai leivontamargariinia
1 kananmuna
1 tl Dansukker Vaniljasokeria tai pomeranssinkuorijauhetta
Voitelu
2 rkl voita tai leivontamargariinia
Crème brûlée -täyte piiraisiin
3 dl kuohukermaa
½ dl maitoa (josta 1 rkl voi olla kermalikööriä)
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria (josta toinen tl voi olla lakritsijauhetta)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
3 kananmunan keltuaista
Pinnalle
n. 1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
Ohjeet
1. Valmista tartelettitaikina. Sekoita tomusokeri ja jauhot, lisää kylmä rasva kuutioina ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää muruseokseen muna ja maustava aine. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta pakastimeen vartiksi tai jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
2. Voitele matalareunaiset tartelettivuoat tai muffinipellin kolot, mikäli ne eivät ole silikonia. Painele taikinaa ohuelti tartelettivuokien pohjille (tmv.) ja reunoille ylös ihan reunan tasalle asti. Siirrä pohjat viileään 15 minuutiksi. Lämmitä uuni 175 °C:seen.
3. Paista uunin toiseksi alimmalla tai keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes pohjat saavat aavistuksen väriä. Älä paista tässä vaiheessa liian kauan, sillä tarteletit menevät vielä uudelleen uunin täytteen kanssa.
4. Kun otat tarteletit uunista ja jos pohjat kohosivat, paina ne takaisin mataliksi kupeiksi pikkulusikan pesällä. Jäähdytä pohjat nopeasti viileässä ja valmista täyte. Laske uunin lämpötila 150 °C:seen
5. Valmista täyte. Mittaa kerma, maito, sokeri, vaniljasokeri ja maissitärkkelys kattilaan. Vispaa sekaisin ja kuumenna rauhallisesti hämmentäen, kunnes kiisseli sakenee, n. 1 min. Nosta pois liedeltä ja sekoita keltuaiset joukkoon. Jaa täyte heti tartelettipohjille.
6. Siirrä tarteletit uunin toiseksi alimmalle ritilätasolle hyytymään 15–20 minuutiksi. Säädä sen jälkeen uunin lämpö pois ja jätä tarteletit vielä vartiksi uuniin (voit raottaa vähän luukkua, jos uuni ei jäähdytä).
7. Siirrä tarteletit jäähtymään ja säilytä jääkaapissa.
8. Nosta ennen tarjoilua tarteletit esille esim. uunipellin, keraamisen tai muun kuumuutta kestävän alustan päälle. Ripottele hyytelöosuuden päälle jokaiseen tartalettiin n. 2 tl ruokokidesokeria. Sulata sokeripinnat nopeasti ja varovasti kaasupolttimella eli ”tohottimella” niin, että pinnat muuttuvat ruskeiksi ja rapeiksi.
9. Voit halutessasi koristella pinnat tuoreilla marjoilla, jotka raikastavat makeaa herkkuleivosta.
Vinkki!
Pohjat säilyttävät kuppimaisen muotonsa paistettaessa (ilman herneitä tms.), kun noudatat tarkasti oikeita ainesuhteita ja käytät kylmää taikinaa.
CRÈME BRÛLÉE -VEGETARTELETIT
Valmista tartelettitaikina kuten edellä, mutta tarkista, että margariini on vegaanista ja korvaa muna n. 2 rkl:lla vettä. Paista tartelettipohjat kypsiksi ja jäähdytä tasaisella alustalla, esim. tarjottimella.
Vege crème brûlée -täyte
2 dl kaurakermaa
2 dl kookoskermaa
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
Mittaa kaikki aineet kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi rauhallisesti hämmentäen. Kun seos kiehuu, keitä vain ½ min ja siirrä kattila pois liedeltä. Odota 5 min ja kaada seos varovasti tartelettien päälle täyttäen taikinakupit lähes täyteen. Nosta tarjotin kuppeineen varovasti jääkaappiin hyytymään.
Tee tohotus juuri ennen tarjoilua, kuten edellä on kerrottu.
Resepti: LEIVONTA-kirja, Laine Arja Elina, Readme 2021
Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.
Joulun parhaat kahvikakut
Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!
Leivo maistuvat joululeivät
Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.
Itse tehdyt joulumakeiset
Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!
Ruokalahjaideat
Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.
Herkkuja joulupöytäään
Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?
Joulujuomat
Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.