Ainekset
5 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl Dansukker Taloussokeria
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
150 g voita
1/2 dl kaakaojauhetta
sormisuolaa
Ohjeet
Huom! Tämä resepti vaatii fudgen sekoitusvaiheessa (kesto 10–15 minuuttia) toisen (vahvan) käsiparin, kun massa jaetaan kahteen osaan ja kumpaakin sekoitetaan samanaikaisesti. Voit yrittää hyödyntää yleiskonetta toisen puolikkaan kanssa, mutta massan muuttuessa kovemmaksi yleiskone ei jaksa pyörittää sitä.
Digitaalinen paistomittari on välttämätön kapistus fudgen – kuten myös monien muiden makeisten – valmistuksessa.
Vuoraa neliskanttinen vuoka (20 x 20 cm) leivinpaperilla.
Mittaa ruokokidesokeri, sokeri, glukoosisiirappi, kerma ja voi laakeaan kattilaan (vetoisuus 3 l).
Kiehuta koko ajan sekoittaen, kunnes lämpötila saavuttaa 118 astetta. Anna kiehua koko ajan reippaasti. Käytä sekoittamisessa puulastaa, jolla on helppo sekoittaa kattilan pohjaa myöten. Seos valmistuu nopeasti, jopa alle 10 minuutissa, joten ole tarkkana lämpötilan kanssa. Pidä mittari koko ajan kattilassa (älä anna anturin kärjen koskettaa pohjaa).
Liian pitkä keittoaika johtaa murenevaan fudgeen. Liian lyhyt keittoaika puolestaan johtaa siihen, ettei fudge ala jähmettyä kuvaillulla tavalla (tällöin voit jatkaa sen keittämistä uudelleen!).
Erota puolet fudgemassasta (noin 4 dl) toiseen astiaan. Valitse kattilan muotoa mukaileva laakea astia, jotta fudge jäähtyy samanaikaisesti toisen puolikkaan kanssa. Sekoita toiseen puolikkaaseen kaakaojauhe.
Anna fudgen jäähtyä 10 minuuttia. Tänä aikana sitä ei tarvitse sekoitella.
Aloita kummankin puolikkaan työstäminen toffeesta fudgeksi – valitse siis työpariksi vahva kaveri! Massaa sekoitetaan 10–15 minuutin ajan. Aluksi seos on toffeemaisen kiiltävää, mutta rakenne samenee ja vaalenee pikku hiljaa. Fudge on valmista, kun se on lähes hiekkamaista ja seoksen saa vaivoin tasoiteltua vuokaan. Viivyttele tämän vaiheen kanssa viimeiseen hetkeen saakka.
Annostele kumpaakin fudgemassaa vuokaan vuorotellen niin, että yhteen kohtaan tulee vähintään yksi kerros kumpaakin väriä. Tasoita pinta esimerkiksi silikonisella nuolijalla painellen ja lopuksi siloittaen.
Ripottele päälle sormisuolaa.
Anna jähmettyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Leikkaa paloiksi. Jos palat tuntuvat sormissa pehmeiltä, anna pinnan kuivahtaa ennen pakkaamista.
Fudge säilyy huoneenlämmössä pari viikkoa.
Resepti ja kuva: Kinuskikissa
Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.
Joulun parhaat kahvikakut
Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!
Leivo maistuvat joululeivät
Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.
Itse tehdyt joulumakeiset
Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!
Ruokalahjaideat
Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.
Herkkuja joulupöytäään
Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?
Joulujuomat
Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.