Vegaaninen kinuskitäytekakku

16.10. juhlitaan Kinuskipäivää vegaanisella kinuskitäytekakulla. Tässä versiossa klassisesta kinuskikermakakusta pohja on suklainen ja täyte kinuskinen raikkaine puolukkasattumineen. Hyydytysaineena toimii agar agar.

16 henkilölle

12 tuntia

Arviot (2 kpl)

Ainekset

Vegaaninen suklaakakkupohja
300 g maidotonta margariinia
3 dl Dansukker Taloussokeria
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja (tai maissitärkkelystä)
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl soijamaitoa tai -kermaa
1 1/2 dl soijajogurttia (esim. Alpro Greek Style)
150 maidotonta tummaa suklaata (esim. Panda)

Kostutus
2 dl vaniljaista kasvimaitoa

Täyte
125 g puolukoita
3 dl kasvipohjaista vispiä (esim. Flora Plant Cream 31 %)
2 1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
200 g kasvipohjaista tuorejuustoa (esim. Violife tai Oatly!)
2 dl vettä
5 3/4 tl agar agar -jauhetta

Kuorrute
n. 50 g omenamarmeladia
2 dl Dansukker Fariinisokeria
2 dl kasvipohjaista kermaa (esim. Flora Plant Cream 15 %)

Reunat ja pursotukset
2 1/2 dl kasvipohjaista vispiä
1 rkl Dansukker Taloussokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria

Ohjeet

Pohja

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään.

Sekoita jauhoseos margariini-sokerivaahtoon vuorotellen soijamaidon ja -jogurtin kanssa.

Sulata suklaa ja lisää lopuksi taikinaan.

Vuoraa kakkuvuoka (20 cm) leivinpaperilla ja levitä kolmasosa taikinasta vuokaan.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Varmista kypsyys cocktailtikulla: kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

Anna pohjan jäähtyä hetki vuoassa ja nosta leivinpaperin avulla vuoasta. Paista kaksi muuta pohjaa samaan tapaan. Anna pohjien jäätyä. Pohjat kannattaa säilyttää jääkaapissa ennen kakun kokoamista – kylminä niitä on helpompi käsitellä.

Valmistelut

Vuoraa irtopohjavuoan (20 cm) pohja leivinpaperilla ja suojaa reuna reunakalvolla tai leivinpaperista leikatulla suikaleella, jonka leveys on ainakin 10 cm, sillä kakusta tulee melko korkea.

Laita ensimmäinen pohjalevy valmiiksi vuokaan ja kostuta se kasvimaidolla.

Punnitse valmiiksi täytteen puolukat.

Täyte

Vatkaa kasvivispi ja fariinisokeri vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon valmiiksi tuorejuusto.

Laita kattilaan vesi ja agar agar -jauhe. Keitä pohjaa myöten sekoitellen minuutti, pari.

Yhdistä agar-vesiseos tuorejuuston kanssa vatkaimella sekoittaen. Toimi nopeasti, sillä hyytelöityminen alkaa heti, kun nostat kattilan liedeltä. Lisää tuorejuustoseos vaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi joukkoon puolukat.

Levitä puolet täytteestä vuokaan. Laita päälle pohjalevy ja kostuta. Levitä vuokaan loput täytteestä ja nosta kanneksi viimeinen pohjalevy. Kostuta.

Anna kakun jähmettyä jääkaapissa kolmisen tuntia.

Kuorrute

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Levitä pinnalle ohuelti marmeladia. Se estää kinuskia imeytymistä pohjaan.

Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kasvikerma. Keitä välillä sekoitellen noin 111-asteiseksi.

Kaada kinuski kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin, kunnes kinuski on jähmettynyt.

Reunat ja pursotukset

Mittaa kulhoon kasvivispi ja sokerit. Vatkaa napakaksi vaahdoksi.

Levitä kermavaahtoa kakun reunaan ja tasoita kulmapalettiveitsellä tai lastalla.

Käytä loput vaahdosta pursotuksiin. Tee ensin reunan röyhelöpursotus ruusutyllalla. Laita tylla pursotuspussiin ja laita pussiin pieni määrä (alle kolmasosa) vaahtoa. Jaa kakku kahdeksaan osaan pienillä merkeillä, jotta saat röyhelöistä tasakokoisia. Tee sitten isolla tähtityllalla ketjumainen pursotus kakun päälle, kinuskin reunaan. Viimeistele alareuna vastaavalla, pienemmällä tyllalla tehdyllä pursotuksella.

Koristelussa voi hyödyntää foliolla tai kukkapiikeillä suojattuja ruusuja, kakkukynttilöitä tai muita kakkukoristeita.

 

Resepti ja kuva: Kinuskikissa

Kinuskikissa testaa: Tuotevertailu kasvipohjaisista kermoista kinuskin valmistamisessa

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Maustekakku

Joulun parhaat kahvikakut

Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!

Mallasleipä

Leivo maistuvat joululeivät

Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.

Jouluinen Rocky Road -piparifudge

Itse tehdyt joulumakeiset

Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!

Brownie Mix purkissa

Ruokalahjaideat

Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.

Granaattiomenalohi

Herkkuja joulupöytäään

Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?

Lumiukon kuuma kylpy

Joulujuomat

Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.