Tervetuloa
Hillo-Infoon!

Sokerilla on monta tärkeää tehtävää hilloissa. Sen avulla hillot säilyvät pidempään, sillä sokeri sitoo marjojen vettä, jota hilloja pilaavat homeet tarvitsisivat kasvuunsa. Lisäksi sokeri mm. parantaa hillojen rakennetta ja suojaa marjojen C-vitamiinia ja väriä.

Alla löydät useimmiten kysytyt kysymykset ja vastaukset liittyen hillojen, hyytelöiden ja mehujen tekoon.

Lue, miten valmistelet purkit ja purnukat helposti säilöntäkuntoon. Katso myös kotihillojen säilytysohjeet.

Miten valitsen raaka-aineet säilöntään?

Voit tehdä hilloa lähes kaikista marjoista ja/tai hedelmistä. Voit myös yhdistellä eri marjoja ja hedelmiä keskenään

Käytä hilloihin, mehuihin ja säilykkeisiin vain laadukkaita marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Poista vahingoittuneet tai pilaantuneet yksilöt. Yksikin huono marja voi pilata koko hillo-, mehu- tai säilyke-erän.

Dansukker Hillosokeri helpottaa ja nopeuttaa perinteisen kotihillon valmistusta. Dansukker Hillo-marmeladisokerilla tehty hillo on kiinteämpää ja vähemmän makeaa kuin perinteinen hillo. Dansukker Minihillosokerilla tehty hillo sisältää yli 30 % vähemmän sokeria kuin hillot yleensä. Dansukker Luomuhillosokerilla keität muutamassa minuutissa säilöntäaineetonta kotihilloa. Kasviperäisillä hillosokereillamme keität vegaanista hilloa.  Lue lisää kotisäilöjän sokereista.

Miten valmistelen purkit säilöntäkuntoon?

• Pese purkit ja kannet hyvin.

• Kuumenna astiat ennen purkittamista. Upota kannet vesikattilaan ja kiehauta.

• Helppo tapa valmistella purkit ja kannet säilöntäkuntoon on pestä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne ovat kuumia ja heti käyttövalmiita.

• Pientä hillomäärää tehtäessä lasipurkit voi kuumentaa mikrossa. Täytä ne vedellä ja kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi purkeissa kiehuu. Upota kannet vesikattilaan ja kiehauta.

• Perinteinen tapa suuria hillomääriä sekä mehupulloja varten on kääräistä lasipurkkien ja -pullojen ympärille suuaukkoa lukuun ottamatta sanomalehtiä ja laittaa purkit ja pullot 15 minuutiksi 100–125-asteiseen uuniin niin, että suuaukot ovat uunin perälle päin. Metallikannet ja -korkit voit kiehauttaa vesikattilassa.

Voinko kaksinkertaistaa hilloreseptit?

Noudata Hillosokeripakkauksissa annettujen hilloreseptien määriä. Älä suurenna niitä esim. kaksinkertaisiksi, sillä ohjeissa annetut keitto- tai valmistusajat eivät silloin enää pidä paikkaansa. Jos haluat hillota isoja marja- tai hedelmämääriä, valmista hilloa useassa erässä tai pakasta marjat ja keitä niistä hilloa myöhemmin.

Voiko hillopurkit jättää vajaiksi?

Täytä tölkit reunaan saakka niin, että niihin jää mahdollisimman vähän ilmaa. Sulje kansi heti. Tölkkiin jääneessä ilmassa voi olla käymistä ja homehtumista aiheutuvia pieneliöitä. Kuori myös vaahto huolellisesti ennen hillon tölkittämistä, sillä sen sisältämät epäpuhtaudet voivat vaikuttaa säilyvyyteen.

Miksi hillo on löysää?

Löysään hilloon on usein syynä liian lyhyt keittoaika. Keittoaika alkaa siitä, kun seos alkaa kuplia = kiehua kevyesti kattilassa. Jos hilloa keitetään vain vähän, hillosokerin hyytelöimisaine pektiini ei todennäköisesti ehdi liueta nesteeseen. Myös marjojen riittämätön pektiini-/happomäärä voi aiheuttaa sen, että hillo jää löysäksi.

Mikä avuksi? - Hillosokereiden sisältämä pektiini edesauttaa hyvän rakenteen saamista hilloon. Noudata kuitenkin aina pakkauksissa olevien hilloreseptien määriä ja keittoaikoja.

Mikäli hillo jää kaikesta huolimatta löysäksi, voit keittää hillon/marmeladin uudelleen ja lisätä joukkoon hieman sokeria ja omenapektiiniä (saatavilla luontaistuotteita myyvistä (verkko)kaupoista). Pektiinin ja sokerin määrä riippuu hillon/marmeladin määrästä.

Miksi marjat nousevat pinnalle?

Syynä on yleensä liian lyhyt jäähdytysaika ennen purkittamista.

Mikä avuksi? - Anna lämpimän hillon jäähtyä kattilassa puolisen tuntia. Sekoita silloin tällöin, jotta hedelmät/marjat jakautuvat tasaisesti. Tölkityksen jälkeen voit myös käännellä hillotölkkiä silloin tällöin hillon jähmettyessä.

Missä hillot kannattaa säilyttää ja kauanko ne säilyvät?

Pidä hillot mieluiten jääkaapissa, sillä hillot säilyttävät arominsa ja värinsä parhaiten viileässä. Hillosokerilla tehty hillo säilyy tarvittaessa myös huoneenlämmössä valolta suojattuna. Hillo-marmeladisokerilla tehty hillo pitää säilyttää viileässä ja avattu purkki jääkaapissa. Minihillosokerilla ja Luomuhillosokerilla tehdyt hillot pitää säilyttää jääkaapissa.

Ohjeitamme noudattaen valmistetut, purkitetut ja säilytetyt hillot säilyvät avaamattomina noin vuoden. Minihillosokerilla tehdyt hillot säilyvät avaamattomina jääkaapissa 6 kuukautta.

Voiko hilloa pakastaa?

Kyllä voi, sillä hillosokereiden sisältämä pektiini kestää pakastamisen. Hyvä vaihtoehto on tehdä hilloa vuoden mittaan pienissä erissä pakastemarjoista. Kokeile vaikkapa näppärää mikrohilloa.

Miksi hillo homehtuu?

Marmeladin tai hillon homehtuminen voi johtua liian pienestä sokerimäärästä, marjojen huonosta laadusta tai huonosti puhdistetuista marjoista. Syynä voi olla myös huolimattomasti pestyt tölkit tai lämmin ja kostea säilytyspaikka. Kun marmeladi tai hillo on valmista, on tärkeää täyttää tölkit nopeasti ja aivan reunaan saakka. Hävitä aina homeiset tuotteet. Älä käytä niitä koskaan, sillä jotkut homelajit voivat muodostaa myrkyllisiä aineita.

Voinko käyttää Hillosokeria, jos parasta ennen -päiväys on mennyt umpeen?

Vanhentunutta Hillosokeria ei kannata käyttää säilönnässä, sillä sen sisältämä pektiini menettää hyytelöimiskykynsä ja säilöntäaine tehonsa vanhetessaan. Parasta ennen -päiväyksen jälkeen Hillosokeria voi kuitenkin käyttää esim. marjapiirakoiden täytteissä (1 dl Hillosokeria 5 dl:aan kevyesti murskattuja marjoja) tai marjajälkiruokien makeuttamiseen.

Hillosokerissa on tummia pilkkuja, voiko sitä vielä käyttää?

Vanhassa Hillosokerissa olevat tummat pilkut ovat todennäköisesti pektiiniä, joka tummuu ajan myötä sitruunahapon vaikutuksesta. Pektiinin tummumisella ei ole vaikutusta Hillosokerin toimivuuteen, vaan tuotetta voi käyttää normaalisti, mikäli parasta ennen -päiväys ei ole vielä umpeutunut.

Voiko Hillosokeria käyttää hyytelöön?

Kyllä. Puolikypsistä marjoista keitettyä mehulitraa kohden käytetään 800–1000 g Dansukker Hillosokeria tai 2 pkt (à 330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria. Keittoaika on noin 10 minuuttia. Hillosokerin tai Hillo-marmeladisokerin käyttö lyhentää keittoaikaa, mutta esim. herukkahyytelöstä ei tule aivan yhtä sileää ja kirkasta kuin Taloussokeria käytettäessä.

Milloin hyytelö on valmista?

Tee hyytelökoe:
Ota ruokalusikallinen keitosta kylmälle lautaselle ja jäähdytä nopeasti jääkaapissa tai pakastimessa. Vedä lusikalla hyytelön keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista. Muussa tapauksessa jatka keittämistä.

Samalla tavalla voit myös testata, onko hillo valmista.

Miksi hyytelö ei hyydy?

Hyytyminen voi epäonnistua, jos keittoaika on liian lyhyt, sokeria on liian vähän tai marjat ovat ylikypsiä. Mitä raaempia marjat ovat, sitä enemmän pektiiniä ne sisältävät.

Mikä avuksi? - Sekoita hyytelön joukkoon 1 tl pektiinijauhetta ja 1 rkl sokeria ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Jos hyytelö ei hyydy vieläkään, lisää vettä ja tee hyytelön sijaan mehua.

Voiko Hillosokeria käyttää omenasoseeseen?

Kyllä, Hillosokeri-pakkauksessa on myös omenasoseen ohje.

Voiko Hillosokeria käyttää tuoremarjasurvokseen?

Ei. Hillosokerin sisältämä pektiini vaatii keittämisen toimiakseen.

Miksi mehu alkaa käydä?

Mehun käyminen voi johtua liian lämpimästä säilytyspaikasta. Syynä voi olla myös se, että marjat ovat huonoja tai huonosti perattuja tai marjoja on keitetty liian vähän aikaa. Muita mahdollisia syitä on liian pieni sokerimäärä, huonosti puhdistetut pullot tai korkit ja pullojen vajaatäyttö.

Kuinka mehun voi pelastaa? - Lisää mehuun 1–2 dl sokeria mehulitraa kohti, kiehauta ja anna kiehua pari minuuttia. Kuori vaahto huolellisesti ja kaada mehu takaisin hyvin pestyihin pulloihin.

Miksi mehu hyytyy?

Mehun hyytyminen voi johtua raaoista marjoista, liian lyhyestä keittoajasta tai liian pienestä vesimäärästä.

Kuinka hyytelöstä saa taas mehua? - Pane pullot lämpimään veteen ja anna niiden olla vedessä, kunnes hyytelö on sulanut. Lisää 3–4 dl vettä mehulitraa kohti ja kiehauta uudelleen. Lisää 1 maustemitallinen natriumbentsoaattia mehulitraa kohti.

Vinkkejä hillojen maustamiseen

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Maustekakku

Joulun parhaat kahvikakut

Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!

Mallasleipä

Leivo maistuvat joululeivät

Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.

Jouluinen Rocky Road -piparifudge

Itse tehdyt joulumakeiset

Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!

Brownie Mix purkissa

Ruokalahjaideat

Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.

Granaattiomenalohi

Herkkuja joulupöytäään

Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?

Lumiukon kuuma kylpy

Joulujuomat

Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.