Ainekset
1 saaristolaisleipä (kts. ohje alla)
n. 1 dl maitoa (tai vichyä) kostuttamiseen
Täyte 1
200 g kylmäsavulohta
1 dl tilliä hienonnettuna
100 g pehmeää vuohenjuustoa
3 rkl sitruunamehua
mustapippuria
Täyte 2
150 g kirjolohen mätiä
1,5 dl Flora Kuohua
2 rkl sitruunamehua
2 pientä punasipulia pieninä kuutioina
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
mustapippuria
Päälle
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl Flora Kuohua
1 dl hienonnettua tilliä
200 g graavi- tai kylmäsavulohta ohuina viipaleina
100 g tuoreita herneitä tai sokeriherneenpalkoja
5 retiisiä ohuina viipaleina
tuoreita yrttejä ja versoja
Ohjeet
Leikkaa saaristolaisleipä pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi (5 kpl). Valmista täytteet valmiiksi.
Hienonna kylmäsavulohi veitsellä pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon hienonnettu tilli ja vuohenjuusto. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna makujen tekeytyä hetki jääkaapissa. Valuta mäti siivilässä. Vatkaa Flora Kuohu vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon loput aineet ja sekoita. Tarkista maku.
Kostuta leipäviipaleet kevyesti maidolla leivinpaperin päällä. Kokoa kakku siten, että joka toinen kerros on kylmäsavulohitäytettä ja joka toinen mäti-punasipulivaahtoa. Täytekerroksia tulee neljä.
Notkista tuorejuusto kermalla ja kääntele joukkoon tilli. Peitä kakun pinta seoksella, jätä reunat ’nakuiksi’. Koristele pinta lohiviipaleilla, herneillä ja retiisiviipaleilla. Viimeistele yrteillä ja/tai versoilla.
HUOM!
Paras voileipäkakku syntyy siten, että valmistat kakun edellisenä päivänä tekeytymään ja kuorrutat ja koristelet sen vasta seuraavana päivänä. Kääri täytetty voileipäkakku napakasti ensin leivinpaperiin ja sitten kostutettuun keittiöliinaan. Nosta kakku vadilla tai vuoassa jääkaappiin ja aseta vielä päälle kevyt paino. Näin kakku kostuu ja mehevöityy jääkaapissa parhaimmilleen.
Saaristolaisleipä
(2 kpl)
1 l piimää (tai 5 dl vettä, 5 dl appelsiinimehua)
50 g hiivaa
2½ dl Dansukker Tummaa Siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruishiutaleita
5 dl ruisjauhoja
6,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
(voita vuokien voiteluun)
Voiteluun
siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää kaikki muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.
Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen voideltuun kartonkiseen paistovuokaan (suorakaide) ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia liinan alla.
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita leivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranee.
Resepti ja kuva: Taikinaterapiaa Teresan kanssa
Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.
Sitrushedelmien aika
Monikäyttöiset sitrukset antavat pirteää makua erilaisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin, ruokiin, juomiin, hilloihin ja marmeladeihin.
Hilloa pakastemarjoista
Hillon valmistus pakastemarjoista Dansukker Hillosokereilla on helppoa ja nopeaa. Katso maittavat reseptit!
Herkullisia broileriruokia
Broilerista valmistat helposti ja nopeasti kaikille maistuvaa arkiruokaa tai vähän juhlavammankin aterian.
Kuumaa juomaa
Kuumat juomat maistuvat talvipakkasella. Klikkaa erilaisten tee-, kahvi- ja kaakaojuomien resepteihin.
Saisiko olla lettuja, pannaria tai vohveleita?
Isot ja pienet herkkusuut pitävät letuista, lätyistä, plätyistä, räiskäleistä, ohukaisista, lettusista, pannukakuista ja pannarista. Nämä sekä rapeat vohvelit nautitaan tietenkin itse tehdyn marjahillon kera.
Muffinit ja kuppikakut
Helppotekoista muffinitaikinaa voi muunnella ja maustaa monella tavalla. Kuppikakuksi (engl. cupcake) muffini muuttuu, kun se saa päälleen värikkään kuorrutuksen.