Paras sitruunapiirakka marengilla

Klassinen sitruunapiirakka sopii sekä kahvipöytään että jälkiruoaksi. Leivo vaikka pääsiäiseksi! Paras sitruunapiirakka marengilla – rapea pohja, ihanan kirpsakka melkein valuva täyte ja silkinpehmeä marenki.

8 hlö

3,5 tuntia

Arviot (174 kpl)

Ainekset

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl Dansukker Tomusokeria
150 g voita
1 kananmuna

Täyte
3 (luomu)sitruunan mehu *
3 (luomu)sitruunan kuori
50 g voita
3 keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
2 dl Dansukker Taloussokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Sveitsiläinen marenki
3 valkuaista
2 dl Dansukker Taloussokeria

Ohjeet

1. Sekoita jauhot ja tomusokeri keskenään.

2. Kuutioi voi ja nypi jauhoseoksen kanssa murumaiseksi.

3. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

4. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

5. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja nosta noin 24 cm irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla.

6. Asettele piirakan reunoille folio tai käytä paistokuulia etteivät piirakan reunat valahda uunissa.

7. Paista pohjaa 175 asteessa noin 17–20 minuuttia, kunnes se on saanut vähän väriä ja on kypsän oloinen.

8. Laita sitruunamehu, kuoriraaste, voi ja 1 dl sokeria kattilaan ja lämmitä kunnes voi sulaa.

9. Vatkaa kulhossa keltuaiset, loput 1 dl sokeria ja maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi.

10. Kiehauta sitruunamehuseos ja lisää se sitten vatkaten keltuaisvaahtoon.

11. Kaada seos vielä kerran kattilaan ja lämmitä seosta koko ajan hiljalleen vatkaten vispilällä pohjasta asti.

12. Kun seos selvästi paksuuntuu ja ”pulpahtaa”, se on valmista. Nosta kattila heti kylmään veteen ja sekoita vielä hetki. Jos kananmuna kypsyy kokkeliksi, on sitruunatäyte pilalla.

13. Kaada täyte pohjan päälle, laita kelmu päälle ja anna jäähtyä hetki.

* HUOM! Maista täytettä ja lisää halutessasi lisää sokeria. Täytteestä tulee aika kirpeää. Jos sitruunasi ovat tosi isoja, laita vain 2 kpl.

14. Nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.

15. Nosta piirakka vuoasta ja leikkaa paloiksi terävällä veitsellä. **

16. Erottele valkuaiset isoon lasi- tai metallikulhoon.

17. Pane kattilan pohjalle vettä ja nosta kulho sen päälle niin, ettei pohja kuitenkaan osu veteen.

18. Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi.

19. Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.

20. Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60- asteista (noin 10 min).

21. Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan.

22. Laita marenki pursotinpussiin ruusutyllan kanssa ja pursota piirakkapalojen päälle.

23. Halutessasi paahda marengin pinta kaasupolttimella/tohottimella.

** Vinkki!
Voit myös levittää marengin piirakan päälle ja olla leikkaamatta piirakkaa valmiiksi paloiksi.

 

Resepti ja kuva: Annin Uunissa

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Maustekakku

Joulun parhaat kahvikakut

Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!

Mallasleipä

Leivo maistuvat joululeivät

Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.

Jouluinen Rocky Road -piparifudge

Itse tehdyt joulumakeiset

Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!

Brownie Mix purkissa

Ruokalahjaideat

Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.

Granaattiomenalohi

Herkkuja joulupöytäään

Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?

Lumiukon kuuma kylpy

Joulujuomat

Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.