Ainekset
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl Dansukker Tomusokeria
150 g voita
1 kananmuna
Täyte
3 (luomu)sitruunan mehu *
3 (luomu)sitruunan kuori
50 g voita
3 keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
2 dl Dansukker Taloussokeria
2 rkl maissitärkkelystä
Sveitsiläinen marenki
3 valkuaista
2 dl Dansukker Taloussokeria
Ohjeet
1. Sekoita jauhot ja tomusokeri keskenään.
2. Kuutioi voi ja nypi jauhoseoksen kanssa murumaiseksi.
3. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
4. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
5. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja nosta noin 24 cm irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla.
6. Asettele piirakan reunoille folio tai käytä paistokuulia etteivät piirakan reunat valahda uunissa.
7. Paista pohjaa 175 asteessa noin 17–20 minuuttia, kunnes se on saanut vähän väriä ja on kypsän oloinen.
8. Laita sitruunamehu, kuoriraaste, voi ja 1 dl sokeria kattilaan ja lämmitä kunnes voi sulaa.
9. Vatkaa kulhossa keltuaiset, loput 1 dl sokeria ja maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi.
10. Kiehauta sitruunamehuseos ja lisää se sitten vatkaten keltuaisvaahtoon.
11. Kaada seos vielä kerran kattilaan ja lämmitä seosta koko ajan hiljalleen vatkaten vispilällä pohjasta asti.
12. Kun seos selvästi paksuuntuu ja ”pulpahtaa”, se on valmista. Nosta kattila heti kylmään veteen ja sekoita vielä hetki. Jos kananmuna kypsyy kokkeliksi, on sitruunatäyte pilalla.
13. Kaada täyte pohjan päälle, laita kelmu päälle ja anna jäähtyä hetki.
* HUOM! Maista täytettä ja lisää halutessasi lisää sokeria. Täytteestä tulee aika kirpeää. Jos sitruunasi ovat tosi isoja, laita vain 2 kpl.
14. Nosta jääkaappiin pariksi tunniksi.
15. Nosta piirakka vuoasta ja leikkaa paloiksi terävällä veitsellä. **
16. Erottele valkuaiset isoon lasi- tai metallikulhoon.
17. Pane kattilan pohjalle vettä ja nosta kulho sen päälle niin, ettei pohja kuitenkaan osu veteen.
18. Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi.
19. Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.
20. Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60- asteista (noin 10 min).
21. Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan.
22. Laita marenki pursotinpussiin ruusutyllan kanssa ja pursota piirakkapalojen päälle.
23. Halutessasi paahda marengin pinta kaasupolttimella/tohottimella.
** Vinkki!
Voit myös levittää marengin piirakan päälle ja olla leikkaamatta piirakkaa valmiiksi paloiksi.
Resepti ja kuva: Annin Uunissa
Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.
Joulun parhaat kahvikakut
Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!
Leivo maistuvat joululeivät
Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.
Itse tehdyt joulumakeiset
Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!
Ruokalahjaideat
Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.
Herkkuja joulupöytäään
Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?
Joulujuomat
Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.